• Corona update: Coronatoegangsbewijs niet verplicht voor buitensport, wel voor binnenactiviteiten

  8 nov 2021
 • 5 november 2021

  Een coronatoegangsbewijs (CTB) wordt toch niet verplicht voor de amateursport in de buitenlucht. Het kabinet wilde dat per 6 november invoeren voor zowel sporters als publiek, maar na druk uit de Tweede Kamer ziet het daarvan af. Voor de binnensport blijft de aangekondigde maatregel wel gelden.

  De experts van het Outbreak Management Team adviseerden het kabinet afgelopen week om het CTB in te voeren voor sportbeoefening ‘met name daar waar het binnensport betreft’. OMT-voorman Jaap van Dissel legde woensdag uit dat het volgens het OMT vooral belangrijk is het aantal contacten terug te brengen, maar zei ook dat “we uit het verleden weten dat bij buitensport de risico's veel minder zijn dan bij binnensport”.

  Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF is blij dat de Tweede Kamer woensdag de discussie over het belang van sport aanzwengelde: “Het is goed om te zien dat zoveel Kamerleden bij het kabinet aandacht hebben gevraagd voor het averechtse effect dat een CTB-plicht voor de amateursport op de volksgezondheid zou hebben. Sport is immers onderdeel van de oplossing voor de gezondheidscrisis. Sporten moet je juist aanmoedigen en niet beperken.”

  Van den Tweel vervolgt: “Het kabinet heeft de buitensport uitgezonderd van de CTB-plicht. Dat is goed nieuws en veel verenigingen zullen opgelucht ademhalen. Tegelijkertijd is het voor alle binnensport verenigingen nu wel even slikken. Zij moeten vanaf zaterdag iedere dag iedereen die binnenkomt op de QR code controleren.”

  “Wij zullen de verenigingen daar met zijn allen bij helpen. Dat verwacht ik ook van het kabinet en van de gemeenten. Ik ga daar zeker bij hen op aandringen. De sport, ook binnen, moet echt laagdrempelig toegankelijk blijven. We houden de sportdeelnamecijfers de komende maanden goed in de gaten, het is van groot belang dat iedereen deze winter voldoende gaat sporten en bewegen.”

  Gevolgen voor honkbal en softbal

  Voor onze sporten geldt natuurlijk dat het seizoen net afgelopen is en dat er de komende weken en maanden weinig buiten gehonkbald en gesoftbald zal worden. Toch is het een periode waarin je de leden van de vereniging in de winter aan je kunt binden door buiten Baseball5 te spelen. Een dynamischere en snellere versie van het spelletje, dat ook in de wintermaanden buiten gespeeld kan worden. Het goede nieuws is dat er hiervoor dus geen coronatoegangsbewijs nodig is.

  Voor eventuele zaaltrainingen en andere overdekte activiteiten (denk aan een ALV, een kaartavond in de kantine en andere mogelijke manieren om leden te binden en de kantine draaiend te houden in de winter) zal dus wel een coronatoegangsbewijs moeten worden gecheckt.

  Voor meer informatie en mogelijke vragen, verwijzen wij door naar de FAQ pagina van NOC*NSF.