• Start honkbal- en softbalcompetities in seizoen 2021

  15 feb 2021
 • Nederland heeft een week in winterse omstandigheden achter de rug en velen waren in de ban van schaatsen op natuurijs. Het honkbal- en softbalseizoen lijkt nog ver weg. Maar over twee maanden alweer hopen we van start te gaan met honkbal- en softbalseizoen 2021. Of dit haalbaar is, moet de komende weken blijken aan de hand van de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus. Daarover staat de KNBSB voortdurend in contact met NOC*NSF en de Rijksoverheid. Het is in ieder geval duidelijk dat de start van zowel de Honkbal Hoofdklasse als de Softbal Hoofdklasse is verschoven. 

  De afdeling Competitiezaken is momenteel volop bezig met de voorbereidingen op het seizoen. We gaan vooralsnog uit van de start van onze honkbal- en softbalcompetities in april 2021. Uiteraard zijn we ook bezig met het ontwikkelen van scenario’s, mochten de coronamaatregelen langer voortduren en de start van onze competities op de geplande data nog niet mogelijk zijn. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en informeren u daar in de komende weken regelmatig over!

  Topcompetities
  Per 17 december 2020 heeft het kabinet een uitzonderingspositie ingesteld en mogen sporters die actief zijn in topcompetities, onder voorwaarden, weer in groepen trainen en wedstrijden spelen. Voor honkbal en softbal geldt deze uitzonderingspositie uitsluitend en alleen voor:

  • Honkbal Hoofdklasse
  • Fastpitch Softbal Dames Hoofdklasse (voorheen Golden League)

  Voowaarden
  Aan deze uitzonderingspositie zijn door de Rijksoverheid wel een aantal voorwaarden verbonden.
  Deze voorwaarden hebben betrekking op:
  1: Het organisatorisch kunnen regelen conform het ‘protocol topcompetities’.
  2: Het periodiek testen van spelers, stafleden en arbitrage.

  De KNBSB is momenteel met de verenigingen in beide klassen in gesprek of zij onder deze uitzonderingspositie van start zouden willen en kunnen gaan. Vooralsnog is afgesproken (nog) geen gebruik van deze mogelijkheid te maken. Dit betekent dat de Hoofdklasseteams zich slechts zeer beperkt op het seizoen kunnen voorbereiden: zij mogen buiten trainen in tweetallen.

  Het gevolg is dat de start van de Honkbal Hoofdklasse-competitie met drie weken wordt verschoven, van donderdag 8 april naar donderdag 29 april. En de start van de Softbal Hoofdklasse-competitie met twee weken, van zaterdag 17 april naar zaterdag 1 mei.

  De KNBSB geeft continu updates als er nieuws is over het seizoen 2021. Houd onze website goed in de gaten en zie ook ons coronadossier!